Hands-on und Brains-on!

Topics
Tweede Wereldoorlog | Bevrijding van de nazi-heerschappij | Mensenrechten | Vrede en vrijheid | Europa
Tentoonstelling
Permanente tentoonstelling | Wisselende expositie
Doelgroepen
Groep 7 en 8 van de basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs
Curriculum covers
Geschiedenis | Vreemde talen (Duits/Engels) | Maatschappijleer
Formaat
Rondleiding met film en opdrachtentocht
Duur
2 uur
Opkomst
max. 20 leerlingen per coach
Kosten

30 € (coach) + 5 € per leerling e per trace-person

Inhoud

Het vrijheidsmuseum is een historisch-educatief museum over de gebeurtenissen rondom de bevrijdingsgeschiedenis van 1944 en 1945, alsook over de aanleidingen en gevolgen daarvan in regionaal en internationaal perspectief. Door middel van geuren, interactieve presentaties, diorama’s, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten. Het is het enige WO2-museum dat gesitueerd is in zowel het gebied van Operatie Market Garden als het Rijnlandoffensief. Het Nederlands-Duitse grensgebied speelde een hoofdrol op het wereldtoneel in de laatste twee oorlogsjaren, met grote gevolgen voor de burgerbevolking. Het museum presenteert een drieledige vraagstelling: Hoe ging onze vrijheid verloren, hoe kregen we de vrijheid terug en wat moeten we doen om die vrijheid te behouden?

Vervaltijd

Film, inleiding en opdrachtentocht. Thema’s als Tweede Wereldoorlog, bevrijding van de nazi-heerschappij, mensenrechten, vrede en vrijheid worden duidelijk en informatief behandeld. Ieder museumbezoek wordt afgesloten met een bezoek aan de erekoepel. Leerlingen gaan daar als groep naar binnen en maken van de gelegenheid gebruik om een wens of boodschap op een blaadje te schrijven voor in de vrijheidsboom.

Aantekeningen, voorbereiding en follow-up

In het Nederlands zijn er een lespakket en enkele lesbrieven beschikbaar die via de site besteld kunnen worden. Uitbreiding op programma: Een objectentour, een bezoek aan de Canadese militaire erebegraafplaats of een interview met een ooggetuige. Natuurlijk kunt u ook uw eigen ideeën in het programma inbrengen. Het museum heeft rondleidingen in het Duits, Engels en Nederlands. Het museum is geheel rolstoeltoegankelijk. Er zijn ook rolstoelen beschikbaar in het museum. Het aanbod is geschikt voor alle kinderen en leerlingen. Modul-Handout

  • Kinderen leren samen in de tentoonstelling van het Nationaal Bevrijdingsmuseum