Gemeentemuseum Het land van Thorn

Over het museum

Waarom is Thorn wit? Het witte stadje heeft een unieke geschiedenis die terug gaat tot het eerste millennium. Meer dan 800 jaren zwaaiden adellijke dames onafgebroken de scepter in Thorn. Ze spraken recht en sloegen hun eigen munt. Thorn was welvarend en rijk.  De dames hielden stand terwijl rondom hun gebied oorlogen woedden en de landsgrenzen telkens verlegd werden. Destijds waren de huizen van Thorn nog niet wit. Waarom verdwenen de dames en eindigde het vorstinnendom? Welke rol speelde Napoleon? En wat zijn de littekens van Thorn? Het gemeentemuseum vertelt het bijzondere verhaal van het witte stadje.  Na een bezoek zult u Thorn met andere ogen zien! Het antwoord vindt u in het gemeentemuseum!

Een bezoek aan Thorn begint in het museum. Deze slagzin sluit aan bij de gedachte dat een bezoek aan het witte stadje meer waarde heeft als u iets van zijn rijke historie kent. Met kennis over de geschiedenis zult u zeker anders naar het barokke interieur van de kerk en naar de bijzondere monumenten in Thorn kijken. Door de introductiefilm in het museum en het bijzondere Panorama van Thorn krijgt u in het museum alle informatie die u nodig heeft.

Het museum vertelt niet alleen het verhaal van het stift Thorn. U stapt ook in de muziekgeschiedenis (Thorn bracht twee harmonieën voort die het muzikale wereldpodium domineren), ontdekt objecten uit de oudheid en maakt kennis met de vele kunstenaars die in Thorn woonden en werkten.

Een bijzonder object is Panorama Thorn: de handgemaakte driedimensionele weergave van het witte stadje, gemaakt van 1977 tot 1985, op een schaal van 1:100.

Het museum beschikt over geavanceerde audioapparatuur en een interactief Tijd-venster. En altijd is er een actuele wisseltentoonstelling die het verhaal van Thorn uitdiept. Voor de kinderen zijn er educatieve activiteiten en speurtochten.

Wat is hier nog meer?

Stadswandeling | Audiosysteem
Het is mogelijk vanuit het museum een wandeling te maken door het witte stadje. Met een plattegrond en het interactieve audiosysteem krijgen bezoekers informatie over het historische centrum. U richt een zogenoemde pick-up op één van de vele paaltjes die verspreid door het stadje zijn aangebracht. De stadswandeling duurt circa driekwartier.

Tips over het museum

Combi-ticket drie musea van Maasgouw
De gemeente Maasgouw telt drie prachtige musea met elk een eigen specifieke collectie. De collecties vertellen een verhaal: leerzaam, boeiend, inspirerend en uitnodigend.
Om het bezoek te stimuleren bieden de Maasgouwse musea een aantrekkelijke mogelijheid aan: drie musea voor de prijs van twee! U betaalt als individuele bezoeker bij het eerstgekozen museum de normale entreeprijs en ontvangt vervolgens een combi-ticket waarmee u bij de andere twee musea slechts de halve entreeprijs hoeft te betalen. Het combi-ticket is één jaar geldig. Klik voor meer informatie over de andere twee musea op hun website: Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak en Maas Binnenvaartmuseum Maasbracht.

Rusttijden

Welkom bij de Pannekoekenbakker in Thorn.
De Pannekoekenbakker Thorn is gehuisvest in een historisch pand uit het begin van de 17e eeuw. Het interieur is niet alleen behaaglijk en romantisch, maar ook speels en kindvriendelijk ingericht. Ons pand ligt in het hart van het sfeervolle eeuwenoude witte stadje Thorn aan de Maas in Midden-Limburg.

Er zijn ook veel mogelijkheden voor een picknick in Thorn en rond het museum.