Grafschafter Museum im Moerser Schloss

Over het museum

Het museum is ondergebracht in de voormalige waterburcht van de graaf van Moers. Het is één van de oudste bewaard gebleven middeleeuwse ringwalburchten in het Rijnland. Het kasteel werd in de afgelopen jaren gerenoveerd en uitgebreid. In het museum komt men meer te weten over de geschiedenis van het kasteel, de cultuurgeschiedenis en de geschiedenis van het dagelijkse leven in de regio. Verder beschikt het museum over een bijzondere collectie historische poppenkamers en worden er speciale tentoonstellingen georganiseerd. Tot het museum behoort ook nog een middeleeuwse speel- en leerstad voor kinderen, de »Grafschafter Musenhof«, die zich naast het kasteel bevindt.

Wat is hier nog meer?

Met het project »Grafschafter Musenhof« won de stad Moers in 2008 de wedstrijd »Standort Innenstadt NRW«. Doel was kasteel en kasteelpark nauwer met de binnenstad te verbinden en tegelijk ook de economische positie van de binnenstad te versterken. Het idee: terwijl ouders gaan winkelen, leren kinderen spelenderwijs iets over de geschiedenis. Naast de middeleeuwse speel- en leerstad behoren tot het project ook de »Große Tafel« (theater onder het genot van een hapje en een drankje), de herinrichting van de rozentuin (Rosarium) en de »Moerser Meilensteine der Geschichte« (‘mijlpalen’ met informatie over de geschiedenis van Moers).

Tips over het museum

Het Moerser Schloss en het Schlosspark zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het rond 1836 aangelegde park sluit aan op het oude stadscentrum en vormt zo een mooie afsluiting van een wandeling door de stad. Voor fietsliefhebbers zijn er de Niederrheinroute, de Grafschafter Rad- und Wanderweg en de Baumkreisroute. En ook de Santiago de Compostela-route van Nijmegen naar Keulen loopt door Moers.

Rusttijden

Het kasteel ligt nabij de binnenstad, waar u talrijke cafés, restaurants en winkelvoorzieningen vindt. Het Schlosspark is een mooie plek voor een picknick.

Toegankelijkheid

Het kasteel en de Grafschafter Musenhof zijn voor een deel enkel beperkt rolstoeltoegankelijk. In het museum zijn een lift, rolstoellift en roltrap aanwezig. Om het bezoek van uw groep of klas zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden, willen we u vragen het vooraf bij ons te melden indien er voor één of meerdere van de leerlingen extra ondersteuning nodig is.

Aanvullende informatie

Het Grafschafter Museum Moers biedt rondleidingen voor verschillende leeftijdscategorieën en rond verschillende thema’s aan. Staat het thema dat u zoekt er (misschien ook enkel in de gewenste leeftijdscategorie) niet bij? Neem dan contact op met onze afdeling museumeducatie, via grafschafter-museum@moers.de of telefonisch via +49 (0)2841 | 88151 0. Schoolklassen (inclusief twee begeleiders) hebben gratis toegang tot het museum. Voor alle rondleidingen en workshops dienen minimaal twee begeleiders aanwezig te zijn. Meld de groep voor het bezoek aan het museum telefonisch aan via +49 (0)2841 | 88151 0. In de speel- en leerstad »Grafschafter Musenhof« met pottenbakkerij, bakhuis, »Kaufhaus« (winkel), stal, vakwerkhuis en stadtoren met kerker komen kinderen spelenderwijs meer te weten over het leven in het middeleeuwse Moers. De stad kan in het kader van rondleidingen en tijdens speciale openingstijden worden bezocht. Belangrijk voor een bezoek aan de speel- en leerstad »Grafschafter Musenhof«: Informeer de ouders van de leerlingen dat de Musenhof zich in de openlucht bevindt, zodat ze ervoor kunnen zorgen dat de kinderen hier geschikt op zijn gekleed. Tijdens het bezoek aan de stad zijn de docenten te allen tijde verantwoordelijk voor het toezicht op de leerlingen. Alle educatieve activiteiten worden afgestemd op de leeftijd en voorkennis van de groep en sluiten aan bij de leerdoelen van de scholen in Noordrijn-Westfalen.