Natuurhistorisch Museum Maastricht

Over het museum

In een van de meest sfeervolle stukjes van monumentenstad Maastricht treft u het Natuurhistorisch museum aan op het De Bosquetplein 7. Dit intieme pleintje ligt in het verlengde van de Grote Looiersstraat. Maak een reis door de tijd. Langs tropische moerassen van 350 miljoen jaar geleden en langs de Krijtzee met Mosasauriërs die Zuid-Limburg 70 miljoen jaar geleden overspoelde.
Bekijk de dieren van de hellingbossen, de kalkgraslanden en de grindgaten, het aquarium met vissen die vandaag in de Limburgse beken leven. De afdeling ‘dynamiek’ vertelt het verhaal van hoe mens en natuur elkaar beïnvloeden. Het museum beheert meer dan een half miljoen objecten. In de collecties zijn ruim 11.000 soorten te vinden, waaronder meer dan 1000 type-exemplaren.
Het Natuurhistorisch Museum Maastricht biedt een divers lesprogramma voor scholen uit zowel het basis- als het voortgezet onderwijs. De leerlingen maken op een speelse en interactieve manier kennis met diverse onderwerpen uit de biologie en geologie van Zuid- Limburg. Denk bijvoorbeeld aan een bijenles of een les over monsters uit het verleden. Ook bestaat er de mogelijkheid om een activiteit op maat samen te stellen.

Wat is hier nog meer?

De hoogtepunten van het Natuurhistorisch Museum zijn de grootste koppotigen in Nederland, een echte bijenkorf in de museumtuin en het enorme skelet van een Mosasaurus gevonden in de mergellagen van Sint Petersberg. Zelfs stenen overblijfselen van reuzenschildpadden en andere zeedieren uit het Krijt zijn te bewonderen in het museum. Computeranimaties en projecties volgen de veranderingen in het landschap in de loop van millennia, omdat ze kunnen worden gereconstrueerd door de gelaagde vondsten. In een gereconstrueerde ondergrondse kalksteengroeve in de kelder van het museum kun je zien en horen hoe in het verleden vuursteen werd gedolven en mergel werd teruggewonnen. In het tropische zeeaquarium worden bezoekers 66 miljoen jaar geleden vervoerd naar de wereld van de zonnige kalkkusten. De leefwerelden in de zoetwateraquaria geven vandaag een indruk van de onderwaterwereld van Limburg.

Een Mosasaurus voor iedereen. Beleef het mee in het Sciencelab! Het Natuurhistorisch Museum Maastricht kijkt vooruit. Digitalisering en een moderne presentatie met diverse middelen wordt alom toegepast in de huidige museumwereld. Het Sciencelab is de aanzet van een nieuwe (digitale) beleving. Een dynamische plek waar bezoekers graag naar toe en terug komen.

Regelmatig organiseert het Natuurhistorisch Museum tijdelijke exposities over de meest uiteenlopende onderwerpen, vaak inhakend op de actualiteit.

Voor de geïnteresseerde kinderen wordt er ieder najaar een reeks van vier colleges georganiseerd, de Museum Jeugd Universiteit noemen we dat. Kijk hier  voor meer informatie.

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is ook op facebook te vinden. Like ons en volg het laatste nieuws! Of volg ons op Twitter: @nhmmaastricht

Tips over het museum

www.maastrichtportal.nl/nl/
www.vvvzuidlimburg.nl/

Rusttijden

In de huiskamer van het museum kunt u terecht voor koffie, thee, fris en snoep. Gezellig picknicken mag ook! Op de leestafel vindt u tijdschriften en nieuwsbrieven van natuurorganisaties. Het folderrek geeft een overzicht van mogelijkheden voor uitjes en activiteiten in de regio, bijvoorbeeld bij collega-musea.

Toegankelijkheid

Het museum is rolstoeltoegankelijk. U kunt gebruik maken van de lift. Uitzondering bezoek oude vuursteenkelder. In het museum worden geen honden toegelaten (hulphonden uitgezonderd).