StiftsMuseum Xanten

Over het museum

Het StiftsMuseum is één van de mooiste kerkelijke musea van Duitsland. Hier is de schitterende kerkschat uit de Sint-Viktordom van Xanten ondergebracht. Het museum bevindt zich in de historische gebouwen van het voormalige kapittel van Sint Viktor, waarvan de geschiedenis tot het midden van de achtste eeuw teruggaat. Sinds de opening in 2010 kwamen al ruim 70.000 bezoekers naar het StiftsMuseum om de in een sfeervolle setting gepresenteerde kerkelijke kostbaarheden te bewonderen. Tot het museum behoren tevens een historische bibliotheek en een omvangrijk archief met betrekking tot de geschiedenis van het Rijnland. Er worden diverse interessante themarondleidingen aangeboden. Het StiftsMuseum Xanten wordt gedragen door de katholieke Propsteigemeinde St. Viktor Xanten.

Wat is hier nog meer?

Een bezoek aan het StiftsMuseum is goed te combineren met een bezoek aan de Dom van Xanten. Op veel van de vragen die tijdens het bezichtigen van de Dom kunnen opkomen, vindt u in het StiftsMuseum het antwoord.

Onze elektronische audiotour begeleidt bezoekers door het museum. De dertig geluidsfragmenten geven achtergrondinformatie bij de tentoongestelde kunstwerken. Het apparaat is eenvoudig te bedienen. De audiotour is in het Duits, Engels, Nederlands en Frans beschikbaar. Voor kinderen zijn er extra geluidsfragmenten (helaas vooralsnog enkel in het Duits). Prijs: € 2.

Met het boekje »Entdeckungstour« kunnen kinderen het museum leren kennen.

‘Museum macht Spaß!’ Voor peuters, basisschoolleerlingen en de onderbouw van het voortgezet onderwijs biedt het StiftsMuseum Xanten speciale modules aan rond verschillende thema’s met betrekking tot het museum en de Sint-Viktordom. Historische, culturele en religieuze onderwerpen evenals het omgaan met en behouden van waardevolle overblijfselen uit het verleden komen aan bod. Verdere modules over het vervaardigen van papier, druktechnieken, stijfsel- en gekleurd papier, mozaïeken en heiligen zijn in de maak. Vraag ons ernaar!

Tips over het museum

Wanneer wordt gesproken over het StiftsMuseum Xanten wordt daarmee eigenlijk het geheel van StiftsMuseum, StiftsBibliothek en StiftsArchiv bedoeld. De historische StiftsBibliothek is van grote betekenis. Deze bibliotheek is binnen Noordrijn-Westfalen enig in haar soort, zowel wat betreft de collectie als de manier waarop deze wordt gepresenteerd in prachtige kasten en op lessenaars, die naar middeleeuws voorbeeld werden vervaardigd. Het StiftsArchiv in Xanten is één van de belangrijkste archieven van het Rijnland. Meer dan vijfduizend oorkondes en enkele duizenden aktes bieden een unieke blik in de geschiedenis van de regio Nederrijn en haar omgeving. Daarbij ligt de focus niet alleen op kerkhistorische aspecten, maar ook op politieke, economische en sociale ontwikkelingen.

Toegankelijkheid

Het StiftsMuseum Xanten is vanaf het marktplein toegankelijk met rolstoel of rollator. U bereikt de gelijkvloerse ingang van het museum vanaf de westkant, via de binnenplaats voor het museum. Een plattegrond (ook online beschikbaar) laat u zien hoe u zich met uw rolstoel door de ruimtes van het StiftsMuseum kunt begeven. Op één ruimte na zijn alle tentoonstellings- en bezoekersruimtes met de lift te bereiken. Verder beschikt het museum over een invalidentoilet en zijn in de tentoonstellingsruimtes klapstoelen beschikbaar.