Limburgs Museum Venlo

Over het museum

Een inspirerend, gezellig dagje uit voor mensen met dementie en hun dierbaren: dat is Onvergetelijk Limburgs Museum. Tijdens deze speciale rondleiding ga je met elkaar in gesprek over museumobjecten. Deel tijdens de rondleiding jouw verhalen, herinneringen, associaties en ideeën en breng samen de objecten tot leven.

WAT JE ZIET, BIN JE ZELF! Ga op zoek naar aanwijzingen en ontdek de diverse onderwerpen van de permanente tentoonstelling.

Opmerking: Omdat de eerste verdieping van het museum momenteel wordt verbouwd, is slechts een deel van de permanente tentoonstelling nog te zien:

  • Van neanderthaler tot stedeling. Vlieg met professor B.C. Oud mee terug in de tijd! Altijd te zien. De vernieuwde presentatie Van neanderthaler tot stedeling geeft een uniek overzicht van de Limburgse bodemschatten van de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen.

In 2023 worden drie nieuwe tentoonstellingen geopend, waaronder een permanente tentoonstelling:

Music!
van 22/04/2023 t/m 03/09/2023

Hoe componeer je een popsong? Welke videoclip past daarbij? Welke geluiden kunnen we horen? En wat doet muziek eigenlijk met onze hersenen? In de familietentoonstelling Music! vind je antwoorden op al deze vragen. Dompel jezelf onder in een wereld vol klanken, pakkende teksten en legendarische danspasjes en ontdek of jij een echte karaoke-held bent.

De geschiedenis en beleving van muziek staat centraal. Interactieve paviljoens nodigen jong en oud uit om samen naar muziek te luisteren, muziek te maken en muziek te voelen. Onderzoek spelenderwijs hoe muziek ons verbindt  of hoe het ons misschien juist van elkaar onderscheidt. Ontdek ook hoe muziek deel uitmaakt van de Limburgse identiteit en wat voor een scala aan Limburgse muziek er te vinden is. Music! gaat over zingen, muziek maken en erop dansen: van een middeleeuwse dans tot de Charleston en van MC Hammer in de jaren 90 tot de whip-dans. Een ervaring voor de hele familie!

De Zonnekoning in Oranje
van 16/06/2023 t/m 07/01/2024

In juni 2023 is het 350 jaar geleden dat de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV in dertien dagen tijd Maastricht veroverde. Het gonsde in heel Europa, want de stad gold destijds als een van de sterkste vestingen van het continent. De overwinning kreeg een prominente plek in de Spiegelzaal in Versailles en op de Porte Saint-Denis in Parijs.

In 1676 mislukte een poging van stadhouder Willem III van Oranje om de stad te heroveren voor de Nederlandse Republiek. Franse soldaten en bestuurders bleven uiteindelijk nog tot 1679 in Maastricht.

Wat dreef beide vorsten? Wat betekenden Maastricht en Limburg voor hen? En welke gevolgen hadden hun acties voor de mensen in deze regio? Deze vragen staan centraal in de grootse tentoonstelling De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas.

Feest! Welke Limburger is er niet dol op?
van 30/11/2023 t/m 01/06/2028

Onze provincie bruist van het feestgedruis: van carnaval en schuttersfeesten tot ramadanfeesten en bar mitswa. Vele culturen zorgen voor verschillende soorten feesten, maar dus ook ontzettend veel feestvreugde. Want wees nu eerlijk. Waarom vieren wij feest? We willen plezier maken, samen genieten met vrienden en familie, maar ook aandacht besteden aan de belangrijke momenten in ons leven. De tentoonstelling FEEST! opent in 2023.

Wat is hier nog meer?

Bij het Limburgs Museum is altijd iets te doen! Het Limburgs Museum is een dynamisch, cultuurhistorisch museum, dat verhalen van Limburgers vertelt en verbeeldt, met families als belangrijkste doelgroep. De collectie van het Limburgs Museum verbeeldt de verhalen en nodigt uit tot interactie.

Het museum toont spraakmakende wisseltentoonstellingen over aansprekende en interessante onderwerpen met bekende merken en namen én organiseert aantrekkelijke evenementen die toegankelijk zijn voor het grote publiek en constant voor vernieuwing en sensatie zorgen.

Tips over het museum

Het Limburgs Museum is een museum dat een uitje is voor het hele gezin, bij goed én bij slecht weer, zinvol ingevuld, voor iedereen, met veel interactie en er is of gebeurt altijd weer iets. Bezoekers komen voor (spraakmakende) en vernieuwende (wissel-) tentoonstellingen én voor afwisselende evenementen. Het gebouw van het Limburgs Museum heeft ook een verhaal en creëert door zijn historie, de plek en bijzondere architectuur een toegevoegde waarde.

Rusttijden

Om je vingers bij af te likken! Voel je thuis in ons Museumcafé!
In ons Museumcafé staat het gezellige familiegevoel voorop. Maak je eigen keuze uit de verrassende gerechten en dranken. Het Museumcafé is dinsdag t/m zondag van 10:30 tot 17:30 uur geopend.
Voor groepen is het Museumcafé ook na 17:30 uur of voor 10:30 uur geopend (op reservering).
Horecamogelijkheden voor groepen. Het Museumcafé heeft diverse horecamogelijkheden voor groepen. Deze zijn ideaal om te combineren met een interessante rondleiding of filmvoorstelling in het museum. Voor vragen en/of reserveringen kun je contact opnemen met de afdeling Sales & Reserveringen: telefonisch via +31 (0)77 – 352 2112 of per e-mail naar reserveringen@limburgsmuseum.nl.

Toegankelijkheid

Het Limburgs Museum heeft een aantal speciale voorzieningen voor mindervaliden. In het museum zijn liften aanwezig en invalidetoiletten. Het museum is hierdoor toegankelijk voor mensen met een rollator en mensen in een (elektrische) rolstoel. Het museum is niet toegankelijk voor scootmobielen.

Hulpmiddelen: Mensen die een scootmobiel gebruiken, kunnen een E-motion rolstoel lenen. Bij deze rolstoel wordt de spierkracht van de rolstoelrijder om de hoepel van de rolstoel voort te bewegen, versterkt door twee compacte elektromotoren in de wielen. Dit principe is vergelijkbaar met een elektrische fiets. Bezoekers met beperkte spierkracht kunnen hiermee geheel zelfstandig het museum bezoeken. Voor mindervaliden en mensen die slecht ter been zijn, heeft het museum een aantal rolstoelen beschikbaar. Deze hulpmiddelen kunnen vooraf gereserveerd worden via 077-352 21 12 of info@limburgsmuseum.nl.

Invalideparkeerplaatsen: De dichtstbijzijnde invalideparkeerplaatsen bevinden zich aan de Deken van Oppensingel, aan de zijkant van het museum.
Ingang: Er zijn twee manieren om het museum binnen te gaan. Aan de rechterkant van de trap bij de hoofdingang loopt een hellingbaan naar de ingang van Museumcafé. Via het Museumcafé kun je links naar het museum. De tweede manier om het museum binnen te gaan is via de ingang links van de trap bij de hoofdingang (beneden). Je wordt het museum binnen gelaten en kunt dan met de lift naar de balie van het museum.

Hulphonden: Geregistreerde hulphonden zijn toegestaan in ons museum (overige huisdieren zijn niet toegestaan).

Groepen: Grotere groepen mindervaliden met rolstoel of rollator kunnen – indien vooraf aangekondigd – gebruikmaken van een extra grote dienstlift. Meld een dergelijk bezoek vooraf via +31 77 352 2112 of via info@limburgsmuseum.nl. Het is ook mogelijk om een programma op maat aan te bieden. Bespreek de mogelijkheden met onze afdeling Sales & Reserveringen via +31 77 352 2112 of via reserveringen@limburgsmuseum.nl.