Limburgs Museum Venlo

Over het museum

Een inspirerend, gezellig dagje uit voor mensen met dementie en hun dierbaren: dat is Onvergetelijk Limburgs Museum. Tijdens deze speciale rondleiding ga je met elkaar in gesprek over museumobjecten. Deel tijdens de rondleiding jouw verhalen, herinneringen, associaties en ideeën en breng samen de objecten tot leven.

WAT JE ZIET, BIN JE ZELF! Ga op zoek naar aanwijzingen en ontdek de diverse onderwerpen van de permanente tentoonstelling:

 • Van neanderthaler tot stedeling. Vlieg met professor B.C. Oud mee terug in de tijd!
  Altijd te zien. De vernieuwde presentatie Van neanderthaler tot stedeling geeft een uniek overzicht van de Limburgse bodemschatten van de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen.
 • Benieuwd waar de mooie middeleeuwse gebruiksvoorwerken en huisraad gevonden worden? Kijk dan maar eens in de middeleeuwse beerput. Zou het jou ook lukken om, net als een archeoloog, van scherven een mooie beker te maken? Stadsleven in Limburg 1350-1795. Dwaal door de stad van vroeger.
 • Ontdek een middeleeuws kasteel van binnen en van buiten. Ridders, jonkvrouwen en horigen. Middeleeuwse kastelen in Limburg 1050-1600. Altijd te zien. In Limburg stonden en staan nog steeds talloze kastelen.
 • Indrukwekkend multimediaal theater over de geschiedenis van het land van Maas en Rijn
  Kijk om je heen. De Historoscoop is geschiedenis op een andere manier, 150.000 jaar in 25 minuten.
 • Same! Feesten en verenigingsleven 1795 – nu. Ontdek de tradities, verenigingen en feesten van Limburg. Samen sporten, samen muziek maken, samen lachen, samen feesten. Het verenigingsleven is voor velen een bron van plezier, warmte, gezelligheid en sociale contacten. De sociale samenhang groeit waar mensen elkaar ontmoeten. Bijna acht op de tien mensen is lid van één of meerdere verenigingen.
 • Limburg ontstaat … steeds opnieuw. Over het ontstaan van Limburg en haar Limburgers
  Terugkijken op tweehonderd jaar geschiedenis. Deze zaal zoomt in op de laatste twee eeuwen van de provincie Limburg. Wat maakt iemand een Limburger en op welke manier is de komst van migranten van invloed op het wezen van de autochtone bewoners?
 • Kleedgedrag in ontwikkeling 1795 – nu. Kleren maken de man, en de vrouw! Deze presentatie toont een greep uit ruim 200 jaar kleedgedrag en streekdracht.
 • Verschillende keukens door de jaren heen. Aan tafel! De verschillende keukens, kookgerei en serviesgoed laten zien hoe de eetcultuur in verschillende huishoudens door de jaren heen is veranderd. Door de koelkasten open te trekken zie je wat je opa at en hoe het gemaakt werd. Zin om zelf te koken? Het speelkeukentje staat klaar voor alle keukenprinsen en -prinsessen!
 • Macht tussen hemel en aarde. Treed binnen in het kerkje. Kom tot rust in de serene sfeer van het moderne kerkje. In het kerkje staat een prachtige collectie van heiligenbeelden.  Hun rol in de rituelen en de verhalen van het christelijke geloof wordt toegelicht in een multimedia voorstelling.

Wat is hier nog meer?

Bij het Limburgs Museum is altijd iets te doen! Het Limburgs Museum is een dynamisch, cultuurhistorisch museum, dat verhalen van Limburgers vertelt en verbeeldt, met families als belangrijkste doelgroep. De collectie van het Limburgs Museum verbeeldt de verhalen en nodigt uit tot interactie.

Het museum toont spraakmakende wisseltentoonstellingen over aansprekende en interessante onderwerpen met bekende merken en namen én organiseert aantrekkelijke evenementen die toegankelijk zijn voor het grote publiek en constant voor vernieuwing en sensatie zorgen.

Tips over het museum

Het Limburgs Museum is een museum dat een uitje is voor het hele gezin, bij goed én bij slecht weer, zinvol ingevuld, voor iedereen, met veel interactie en er is of gebeurt altijd weer iets. Bezoekers komen voor (spraakmakende) en vernieuwende (wissel-) tentoonstellingen én voor afwisselende evenementen. Het gebouw van het Limburgs Museum heeft ook een verhaal en creëert door zijn historie, de plek en bijzondere architectuur een toegevoegde waarde.

Rusttijden

Om je vingers bij af te likken! Voel je thuis in ons Museumcafé!
In ons Museumcafé staat het gezellige familiegevoel voorop. Maak je eigen keuze uit de verrassende gerechten en dranken. Het Museumcafé is dinsdag t/m zondag van 10:30 tot 17:30 uur geopend.
Voor groepen is het Museumcafé ook na 17:30 uur of voor 10:30 uur geopend (op reservering).
Horecamogelijkheden voor groepen. Het Museumcafé heeft diverse horecamogelijkheden voor groepen. Deze zijn ideaal om te combineren met een interessante rondleiding of filmvoorstelling in het museum. Voor vragen en/of reserveringen kun je contact opnemen met de afdeling Sales & Reserveringen: telefonisch via +31 (0)77 – 352 2112 of per e-mail naar reserveringen@limburgsmuseum.nl.

Toegankelijkheid

Het Limburgs Museum heeft een aantal speciale voorzieningen voor mindervaliden. In het museum zijn liften aanwezig en invalidetoiletten. Het museum is hierdoor toegankelijk voor mensen met een rollator en mensen in een (elektrische) rolstoel. Het museum is niet toegankelijk voor scootmobielen.

Hulpmiddelen: Mensen die een scootmobiel gebruiken, kunnen een E-motion rolstoel lenen. Bij deze rolstoel wordt de spierkracht van de rolstoelrijder om de hoepel van de rolstoel voort te bewegen, versterkt door twee compacte elektromotoren in de wielen. Dit principe is vergelijkbaar met een elektrische fiets. Bezoekers met beperkte spierkracht kunnen hiermee geheel zelfstandig het museum bezoeken. Voor mindervaliden en mensen die slecht ter been zijn, heeft het museum een aantal rolstoelen beschikbaar. Deze hulpmiddelen kunnen vooraf gereserveerd worden via 077-352 21 12 of info@limburgsmuseum.nl.

Invalideparkeerplaatsen: De dichtstbijzijnde invalideparkeerplaatsen bevinden zich aan de Deken van Oppensingel, aan de zijkant van het museum.
Ingang: Er zijn twee manieren om het museum binnen te gaan. Aan de rechterkant van de trap bij de hoofdingang loopt een hellingbaan naar de ingang van Museumcafé. Via het Museumcafé kun je links naar het museum. De tweede manier om het museum binnen te gaan is via de ingang links van de trap bij de hoofdingang (beneden). Je wordt het museum binnen gelaten en kunt dan met de lift naar de balie van het museum.

Hulphonden: Geregistreerde hulphonden zijn toegestaan in ons museum (overige huisdieren zijn niet toegestaan).

Groepen: Grotere groepen mindervaliden met rolstoel of rollator kunnen – indien vooraf aangekondigd – gebruikmaken van een extra grote dienstlift. Meld een dergelijk bezoek vooraf via +31 77 352 2112 of via info@limburgsmuseum.nl. Het is ook mogelijk om een programma op maat aan te bieden. Bespreek de mogelijkheden met onze afdeling Sales & Reserveringen via +31 77 352 2112 of via reserveringen@limburgsmuseum.nl.