Stiftung Museum Schloss Moyland

Over het museum

Museum Schloss Moyland is een museum voor moderne en hedendaagse kunst en een internationaal onderzoekscentrum met betrekking tot Joseph Beuys. De museumcollectie, waarvan de oorsprong ligt in de voormalige privéverzameling van de gebroeders Van der Grinten, wordt in het historische kasteel- en parkcomplex geconserveerd en gepresenteerd. Barokke tuinelementen, zoals het systeem van lanen en grachten, bepalen nog altijd de hoofdstructuur van het parkcomplex. Hierin zijn elementen van de landschapstuin en architectonische tuin gecombineerd met een beeldentuin en een kruidentuin. Bij het museum horen ook het Joseph Beuys Archiv en de museumbibliotheek. Met een historisch kasteelgebouw te midden van een uitgestrekt park en een veelzijdig programma van tentoonstellingen, evenementen en educatieve activiteiten is het museum een bezienswaardigheid met internationale allure.

Wat is hier nog meer?

Tijdens interessante rondleidingen en workshops maken leerlingen kennis met het Museum Schloss Moyland. De activiteiten sluiten aan bij de actuele tentoonstellingsthema’s en de curricula van de verschillende onderwijsvormen. De inhoud en moeilijkheidsgraad van het educatieve aanbod worden afgestemd op de leeftijd en voorkennis van de leerlingen en de leerdoelen van de scholen in Noordrijn-Westfalen. Kasteelvertellingen, Pure Sculpturen, Beuys uit een stuk – we bieden alle schoolactiviteiten ook aan in de Nederlandse taal! De educatieve kunstprogramma’s vinden doorgaans op woensdag en donderdag tussen 9 en 11 uur plaats. In onze workshops combineren we een interactieve rondleiding met een creatieve activiteit, waarbij de kinderen en jongeren zelf aan de slag kunnen gaan met uiteenlopende kunsttechnieken. Uitgebreid informatiemateriaal, programma’s en aanmeldformulieren voor tentoonstellingen, evenementen, educatieve activiteiten, collectie, kasteel- en parkcomplex, stichting en de vereniging van vrienden (Förderverein) zijn te downloaden op: www.moyland.de/besucherinformation/informationsmaterial.html Moyland Shuttle: in het kader van een uniek regionaal project stelt de Förderverein in samenwerking met busvervoersbedrijf André Stiehl een bus ter beschikking die schoolklassen uit Kreis Kleve direct van school naar het museum en ook weer terug brengt.

Rusttijden

Het museumcafé is met verschillende maaltijden, dranken, koffie en taart een prima plek voor een pauze. In de mooie omgeving van het historische park van Schloss Moyland is het heerlijk wandelen en vertoeven. Picknicken is hier toegestaan. Hiervoor kunnen bij de kassa picknickkleden worden geleend.

Toegankelijkheid

Het complete complex (met uitzondering van de noordelijke toren) is toegankelijk met rolstoel en rollator.