Stiftung Museum Schloss Moyland

Over het museum

Museum Schloss Moyland combineert kunst, cultuur en natuur. De internationale tentoonstellingen presenteren hedendaagse kunst en het historische kasteel met zijn idyllische tuinen, beeldenpark en boomhuttenlandschap biedt het hele jaar door belevenissen voor jong en oud. De tuin herbergt een kruidentuin met ongeveer 350 kruiden zoals geneeskrachtige kruiden, keukenkruiden en giftige planten en de grootste hortensiacollectie van Duitsland met 530 soorten. Gevarieerde evenementen ronden het aanbod af. Na een bezoek aan het museum of een wandeling in het kasteelpark kun je stoppen in ons museumcafé en je indrukken opdoen onder het genot van een stuk taart en een kopje koffie.
Museum Schloss Moyland staat bekend om ’s werelds grootste collectie werken van Joseph Beuys, samengesteld door de gebroeders van der Grinten. Samen met het Joseph Beuys Archief, waar documenten, archieven en foto’s worden bewaard, en de museumbibliotheek vormt het het internationale Beuys onderzoekscentrum.

Wat is hier nog meer?

Tijdens interessante rondleidingen en workshops maken leerlingen kennis met het Museum Schloss Moyland. De activiteiten sluiten aan bij de actuele tentoonstellingsthema’s en de curricula van de verschillende onderwijsvormen. De inhoud en moeilijkheidsgraad van het educatieve aanbod worden afgestemd op de leeftijd en voorkennis van de leerlingen en de leerdoelen van de scholen in Noordrijn-Westfalen. Kasteelvertellingen, Pure Sculpturen, Beuys uit een stuk – we bieden alle schoolactiviteiten ook aan in de Nederlandse taal! De kunsteducatieprogramma’s vinden meestal op afspraak plaats van dinsdag tot vrijdag. De workshops combineren een rondleiding op basis van dialoog met een aansluitend praktisch gedeelte. Kinderen en jongeren leren verschillende artistieke technieken kennen en ontdekken hun creativiteit. Uitgebreid informatiemateriaal, programma’s en inschrijfformulieren voor tentoonstellingen, evenementen, kunsteducatie, de collectie, het paleis- en tuinterrein, de stichting en de Vrienden zijn te vinden op www.moyland.de.

Tips over het museum

Moyland pendeldienst

In een uniek project voor de regio, dankzij de steun van de Förderverein Museum Schloss Moyland e.V., kunnen busreizen voor schoolklassen uit het district Kleve van school naar het museum en terug worden gefinancierd (afhankelijk van beschikbaarheid, beperkt aanbod).

Rusttijden

Voor verfrissingen tussendoor biedt het museumcafé een scala aan eten en drinken, koffie en gebak. Ook de historische tuinen van Schloss Moyland nodigen uit tot wandelen en vertoeven.

Een attractie in het park van het museum is het boomhuttenlandschap voor kinderen, jongeren en volwassenen met een jong hart. Het bevindt zich in het zogenaamde „kleine bos“ aan de achterkant van het park. Het natuurlijke speelgebied bestaat uit verschillende niveaus en platforms die bereikbaar zijn via houten trappen en verbonden zijn door hangbruggen. Een Flying Fox touwglijbaan rondt de ervaring af.

Toegankelijkheid

Met uitzondering van de trap naar de Noordtoren, de bibliotheek, het Joseph Beuys Archief en de boomhut in het park, zijn alle ruimtes toegankelijk via een lift.