Vrijheidsmuseum

Over het museum

In het prachtige groene en heuvelachtige landschap van Groesbeek bevindt zich het Vrijheidsmuseum. Het museum ligt dicht bij Duitsland en midden in het gebied van twee van de belangrijkste operaties aan het Westfront tijdens WO2: Market Garden en Veritable. Het is een publiekstrekker voor jong en oud, uit binnen- en buitenland. De bezoekers beleven het boeiende Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen in zowel Nederland als Duitsland, Europa en daarbuiten. Er is nooit één verhaal. De Tweede Wereldoorlog krijgt in het museum vanuit verschillende perspectieven een veelzijdig gezicht, in samenhang met de geschiedenis van de 20e eeuw en de actualiteit. De bezoeker wordt uitgedaagd kritisch na te denken over vrijheid toen en nu, vol beleving, interactiviteit en museale topstukken. Ook het duurzame gebouw zelf, de 12 meter hoge Dome, is een attractie en heeft een sterke gelijkenis met een enorme parachute. Vanaf het terras heeft u een panoramisch uitzicht over het historische landschap van toen.

Wat is hier nog meer?

  • Maquette van Operatie Market Garden
  • Diorama van de beroemde
  • Waaloversteek
  • Een monumentaleere koepel
  • Vrijheidsplein en mensenrechtenwand
  • Vele wisseltentoonstellingen

Tips over het museum

Het Vrijheidsmuseum is gelegen in een prachtig Gelders landschap. Het is het enige WO2-museum dat gesitueerd is in zowel het gebied van Operatie Market Garden als het Rijnlandoffensief. Het Nederlands-Duitse grensgebied speelde een hoofdrol op het wereldtoneel in de laatste twee oorlogsjaren, met grote gevolgen voor de burgerbevolking. Tip: Battlefieldtour: Bustour door het Rijk van Nijmegen langs de landingsgebieden en monumenten van Operatie Market Garden, de grootste luchtlandingsoperatie allertijden. De Battlefieldtours kunnen naar wens uitgebreid worden met o.a. de Slag om Nijmegen en Arnhem en/of het Rijnlandoffensief.

Rusttijden

In ons museumcafé met panoramazicht hebben we onder andere koffie, thee, frisdrank, gebak en tosti’s. Ook biedt het museum op reservering lunchbuffetten aan. Verder zijn er in de omgeving van het museum vele restaurants en picknickmogelijkheden.

Toegankelijkheid

Het museum heeft een ruime gratis parkeerplaats en er zijn invalideparkeerplaatsen bij de hoofdingang. Bij de fietsenstalling is een oplaadpunt voor elektrische fietsen.Het gehele museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn enkele rolstoelen beschikbaar.