Mergelpraktikum

Topics
Fossielen zoeken | mergel onderzoeken | microscoop
Tentoonstelling
Permanente tentoonstelling
Doelgroepen
Voortgezet onderwijs
Curriculum covers
Biologie | Paleontologie | Geologie | Aardrijkskunde
Formaat
Practicum
Duur
45 notulen
Opkomst
max. 24
Kosten

5,40 € per leerling + 50 € voor de les

Inhoud

In het mergelpracticum gaan leerlingen zelf aan de slag met 66 miljoen jaar oud fossielgruis. Onder begeleiding van een medewerker van het museum ontdekken ze onder de microscoop de meest bijzondere fossielen: schaaltjes en schelpjes van dieren die aan het eind van het dinossaurustijdperk in de Krijtzee leefden. De leukste vondsten mogen ze -samen met een mini-fossielen opzoekboekje- mee naar huis nemen. Het mergelpracticum biedt een unieke mogelijkheid om het antwoord te vinden op de vraag wat „mergel“ is, en hoe die is ontstaan. Thema’s als klimaatverandering, broeikaseffecten en zeespiegelstijging komen tijdens de les ook ter sprake. Aan de hand van door het museum geprepareerd fossielengruis, met microscopen en onder deskundige begeleiding zoeken leerlingen zelf de antwoorden.

Vervaltijd

Leerlingen gaan zelf met microscoop aan de slag om mergel te onderzoeken en ontdekken aan de hand van de fossielen de geschiedenis van Zuid-limburg.

Aantekeningen, voorbereiding en follow-up

Groep 5 t/m 8 van het PO en onderbouw VO. Als de groep groter is dan 24 personen wordt de groep verdeeld over 2 practica. In overleg kunnen verschillende thema’s worden afgesproken, om het rendement zo groot mogelijk te maken. Dit kan ook voor jongere kinderen. Alleen in het Nederlands of Engels! Om te boeken of voor meer informatie: neem contact op met museum@maastricht.nl of Romy Endeman, romy.endeman@maastricht.nl | Tel.: +31 (0)43 | 3505490 | Dinsdag en woensdag van 9-17 uur Wilt u andere onderwerpen behandelen dan wat wij in ons vast aanbod hebben? Komt u met een andere doelgroep? Dan maken wij uw bezoek graag op maat. Neem contact met museum@maastricht.nl, dan gaan we graag met u in gesprek over alle mogelijkheden. Modul-Handout