Deine eigene versiegelte Urkunde

Topics
Middeleeuwen | Oorkonde
Tentoonstelling
Permanente tentoonstelling
Doelgroepen
Voortgezet onderwijs Geschikt voor: onderbouw (vmbo/havo/vwo)
Curriculum covers
Geschiedenis
Formaat
Workshop
Duur
2 uur
Opkomst
max. 30
Kosten

2 € per leerling (museumentree scholen uit Heerlen) 3 € per leerling (museumentree scholen buiten Heerlen) Daarnaast wordt er een extra bedrag gerekend per leerling voor het volgen van een workshop.

Inhoud

Maak een reis door de tijd: van Middeleeuwen, via de Renaissance naar de Barok. Maak kennis met de bewoners. Leer over ambacht en symboliek, kleur en kleding, vilten en schrijven met ganzenveer. Aan de hand van verschillende workshops worden leerlingen meegenomen naar een onvergetelijke reis door de geschiedenis van kasteel Hoensbroek.

Vervaltijd

Dagelijks sturen wij elkaar sms-jes en app-jes. Belangrijke informatie wordt via de digitale snelweg verstuurd en opgeslagen in onze bestanden op de p.c. Hoe ging dit vele honderden jaren geleden? Om het antwoord te vinden gaan we allereerst op zoek in de vele kamers van kasteel Hoensbroek naar een oorkonde van wel 600 jaar oud, gemaakt van perkament. Wat is dit voor oorkonde? Waren oorkondes destijds belangrijk? Weet jij waar perkament van gemaakt werd? Papierrestaurator en docente Saskia Hendriks (docentenopleiding Kunstacademie Maastricht) vertelt je wetenswaardigheden over het fenomeen oorkondes en het restaureren hiervan. We gaan zelf aan de slag met het ontwerpen van een eigen oorkonde met prachtige letters en versieringen. Eeuwenoude oorkondes zijn je voorbeeld. Welk belangrijk nieuwtje komt op jouw oorkonde? Misschien een heimelijke liefde… Of een boodschap aan jezelf? Je schrijft met een ganzenveer en inkt en decoreert met kleur naar wens. De kleuren zijn gebaseerd op het authentieke kleurenpalet uit de Middeleeuwen. De oorkonde verzegel je met een zelf gegoten zegel van was.

Aantekeningen, voorbereiding en follow-up

Neem contact op met bureau reserveringen. Stuur dan een e-mail naar reserveringen@kasteelhoensbroek.nl of bel naar 045-5605283. Modul-Handout