Der Schutzdrache von Schloss Hoensbroek

Topics
Middeleeuwen
Tentoonstelling
Permanente tentoonstelling
Doelgroepen
Basisonderwijs | Groep 1-2
Curriculum covers
Geschiedenis
Formaat
Interactieve rondleiding
Duur
2 uur
Opkomst
max. 30
Kosten

112,50 € (rondleiding in het Nederlands) + 2 € per leerling (museumentree scholen uit Heerlen) + 3 € per leerling (museumentree scholen buiten Heerlen)

Inhoud

Erfgoededucatie komt tot leven: Erfgoededucatie maakt onderdeel uit van de competenties cultuureducatie. Lessen over erfgoed leveren een bijdrage aan de kennisontwikkeling en vergroten de betrokkenheid en verbondenheid met de eigen omgeving. Het  nodigt uit tot vakoverstijgend denken en werken. Heeft raakvlakken met onder andere taal, rekenen, geschiedenis, aardrijkskunde, handenarbeid, muziek, spel en beweging. Erfgoededucatie ontwikkelt bij leerlingen vaardigheden en talenten. Aandacht voor de 21st century skills zijn uitgangspunt bij ons educatief aanbod. Daarnaast is een bezoek aan Kasteel Hoensbroek natuurlijk ook gewoon heel erg leuk. Voor de klas én de docent!

Vervaltijd

Er komt een uitnodiging op school van Ridder Hoen en jonkvrouw Cecilia! Zij wonen in een kasteel, dit ziet er anders uit dan het huis van de leerlingen. De klas gaat naar Kasteel Hoensbroek en wordt ontvangen door jonkvrouw Cecilia.Cecilia vertelt het verhaal van het avontuur van Ridder Hoen en de waakdraak. Ze vertelt dit aan de hand van wat de leerlingen op de vertelplaten aanwijzen. Er worden vier verschillende kamers bezocht en bekeken. Kamers die alle overeenkomen met de kamers van de vertelplaten. Er wordt ook met de leerlingen gekeken naar de gelijkenis van de tekeningen met de echte voorwerpen en of deze voorwerpen ook in hun eigen huis te vinden zijn. Het spannende verhaal van Ridder Hoen en de Waakdraak loopt gelukkig goed af. Daar hoort een feest bij: op middeleeuwse muziek leren de leerlingen een speciale kasteeldans.

Aantekeningen, voorbereiding en follow-up

Aan het einde van het bezoek ontvangen de leerlingen allen een kleurplaat. Deze kleurplaat is één van de vertelplaten en dient als aanknopingspunt voor de afrondende les op school. Neem contact op met bureau reserveringen. Stuur dan een e-mail naar: reserveringen@kasteelhoensbroek.nl of bel naar 045-5605283. Modul-Handout