SiegfriedMuseum Xanten

Over het museum

Het Nibelungenlied (Nevelingenlied) behoort tot de meesterwerken uit de wereldliteratuur. Door de eeuwen heen werd het tot legende verheven, voor politieke doeleinden ingezet en weer verstoten, om vervolgens te worden afgestoft en nu een renaissance door te maken. In het museumgebouw, waarin nog historische resten van de oorspronkelijke bisschopsburcht te herkennen zijn, wordt aan de hand van bijzondere stukken uit de 600-jarige geschiedenis van het Nibelungenlied een zeer interessante blik gegeven in elk van deze periodes. Een bezoek aan het museum is dan ook een ware ontdekkingsreis door de geschiedenis.

Wat is hier nog meer?

Het museum bevindt zich in het oude historische stadscentrum, in de schaduw van de Dom en dicht bij het StiftsMuseum. Het nabijgelegen stiftscomplex met Dom en kruisgang vormt een kleine op zichzelf staande wereld waar bezoekers zich even in de middeleeuwen wanen. Ga voor meer informatie naar www.xanten.de of mail naar fo@touristinformation.xanten.de.

Tips over het museum

Op slechts tien minuten lopen van het museum ligt het openluchtmuseum LVR-Archäologischer Park en het LVR-Römermuseum, waar de geschiedenis van de Romeinen aan de hand van vele overblijfselen uit de klassieke oudheid wordt verteld. Op circa vijftien minuten van het museum lonkt bovendien een merenlandschap met talrijke recreatieve voorzieningen.

Rusttijden

Op het marktplein nabij het museum bevinden zich verscheidene eetgelegenheden. Naast de Kriemhildmühle, die op afspraak kan worden bezichtigd, kan er in het groen langs de stadsmuur bovendien prima worden gepicknickt. Ga voor meer informatie over de molen naar http://www.kriemhild-muehle.de.

Toegankelijkheid

Het museum is helaas enkel beperkt toegankelijk met rolstoel of rollator. Om het bezoek van uw groep of klas zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden, willen we u vragen het vooraf bij ons te melden indien er voor één of meerdere van de leerlingen extra ondersteuning nodig is.

Door speciale tentoonstellingen of andere evenementen kan het voorkomen dat niet alle ruimtes beschikbaar zijn. Mocht u willen weten of dit tijdens uw bezoek het geval is, raden we u aan hier bij het boeken naar te informeren.

Aanvullende informatie

Voor rondleidingen en workshops dient er per klas minimaal één begeleider aanwezig te zijn. Deze begeleider heeft gratis toegang tot het museum.

Via de NRW-Stiftung kan in het kader van het programma ‘Heimat-Touren NRW’ een reiskostenvergoeding worden aangevraagd.